zondag 25 mei 2014

Hoe slechter de economie, hoe strakker het pak

Nog steeds actueel; een artikel van 11 juli 2008


Steeds minder mannen lopen in pak. Het aandeel vrouwen in mantelpakjes is zelfs nog kleiner. Betekent dat dat de zakelijke kleding uit de gratie is? Ja en nee volgens Dan Murray, managing director van zakelijke kledingleverancier de Baer

Hoewel casual kleding de laatste jaren steeds normaler is geworden op de werkplek, zou de stagnerende economie weleens een revival van het pak kunnen inluiden. Deze stelling wordt ondersteund door een gestegen verkoop van stropdassen de afgelopen drie maanden. Een direct gevolg van de kredietcrisis, beweren de verkopers. Mensen willen immers wanhopig graag de best mogelijke indruk maken voor hun bestaande of potentieel nieuwe baas nu de arbeidsmarkt krapper wordt.

Kledingvoorschriften

Uit onderzoek van Aziz Corporation blijkt dat tegenwoordig minder dan een kwart van de werknemers verplicht in pak moet werken. Vier jaar geleden was dat nog een derde. Bedrijven erkennen dat kledingvoorschriften een belangrijk middel kunnen zijn om de strijd om personeel te winnen, stelt Murray. "Bedrijven willen immers dat mensen zich lekker voelen op hun werk. En dus zijn ze soepeler met de eisen die ze aan de kleding van hun personeel stellen."

Trainingspak

Volgens het onderzoek van Aziz Corporation wordt een pak echter nog steeds beschouwd als de meest gepaste werkkleding. In trainingspak of spijkerbroek verschijnen wordt door bijna iedereen afgewezen, zelfs door degenen die op hun bedrijf geen formele dresscode kennen. Tweederde van degenen die zich casual mogen kleden, is het zelfs niet eens met dat beleid en slechts zes procent vindt het gepast om casual op zakelijke bijeenkomsten te verschijnen. De meeste werknemers nemen hun professionele imago zeer serieus en kleden zich dus uit eigen vrije wil zakelijk. Dat wil echter niet zeggen dat men perse in een strak pak moet verschijnen, iets losser mag best. Bedrijven die heel strikt stellen dat alleen pakken toegestaan zijn, worden zelfs hopeloos ouderwets gevonden. Voor zakelijke bijeenkomsten waar een formeel voorkomen gewenst is, is en blijft het pak echter de gewenste keuze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten